Czernina wg hgg

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 8

Włoszczyznę pokroić w kostkę, i razem z wymytymi i oczyszczonymi podrobami i suszem

Czernina wg hgg

Składniki:

Czernina wg hgg

 

  • 4 l wody

 

  • szklanka krwi z gęsi lub kaczki

 

  • podroby z gęsi lub z kaczki

 

  • 15 dag suszu owocowego

 

 

 

 

  • listek laurowy

 

  • ocet

 

  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Czernina wg hgg
Włoszczyznę pokroić w kostkę, i razem z wymytymi i oczyszczonymi podrobami i suszem owocowym ugotować do miękkości, dodać przyprawy. Wyjąć mięso, uzupełnić wodę która się wygotowała, mąkę wymieszać z krwią, dodać do zupy, ostrożnie zagotować, aby się nie zważyła, doprawić octem , cukrem i solą do smaku. Zupę przecedzić, podawać z kluskami kładzionymi lub z ziemniakami, i wszystkimi składnikami zupy.