Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Czerwona zacierka- ketchupowa :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Propozycja na prosta zacierkę lekko pikantną - do zup lub jako samodzielne danie z sosem .

Czerwona zacierka- ketchupowa :

Składniki:

Czerwona zacierka- ketchupowa :

 

  • ok 1/2 szklanki mąki + mąka do posypania
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki ketchupu pikantnego
  • ok 1/6 szklanki wody
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Czerwona zacierka- ketchupowa :
Zagnieść twarde ciasto z mąki , wody , ketchupu soli podsypują po odrobinie mąki tak by nie lepiło się do rąk w trakcie rwania .Zostawić ciasto by obeschło , albo tak jak ja robię rwać malutkie zacierki bezpośrednio na wrzątek . Zagotować osoloną wodę z masłem i wrzucać na wrzątek kluseczki. Gotować ok 15 minut. Odcedzić , przelać zimna przegotowana wodą .
Dodawać do zup, lub okraszone masłem z podsmażoną cebulką , skwareczkami lub jakimś sosem , lub jako dodatek do II dań .

Tagi:

zacierka