Czeskie palaczinki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 365
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naleśniki w nowej słodkiej osłonie, szybko, smacznie i tanio. Zadowolą podniebienia małych i dużych łasuchów.

Czeskie palaczinki z bitą śmietaną

Składniki:

Czeskie palaczinki z bitą śmietaną

 

  • 3 łyżki masła
  • szklanka mąki
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • po łyżce cukru i cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • do dekoracji:
  • 400ml śmietanki kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • torebka cukru wanilinowego
  • owoce lub/i czekolada

Sposób przygotowania:

Czeskie palaczinki z bitą śmietaną
Masło roztop w kąpieli wodnej (w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą) lub w kuchence mikrofalowej, przestudź. Do mąki dodaj mleko, jajka, cukier i cukier wanilinowy oraz sól. Zmiksuj, połącz ze stopionym masłem. Ciasto odstaw na 20min. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Usmaż cienkie naleśniki. Nadziewaj je bitą śmietaną i owocami, ewentualnie polej polewą czekoladową.