Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Zielone naleśniki z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomysł na przemycenie do posiłków dziecka szpinaku :)

Zielone naleśniki z bitą śmietaną

Składniki:

Zielone naleśniki z bitą śmietaną

 

  • 1,5- 2 szklanki mąka,
  • olej do smażenia,
  • 1-2 łyżki szpinak,
  • 1 opakowanie śmietan fix,
  • 1 łyżka cukier puder,
  • 1 szklanka jagody,
  • 300 ml kremówka,
  • 1/2 szklanki woda mineralna gazowana,
  • 1/2 szklanki mleko,
  • 1 sztuka jajko,
  • 1 łyżka oliwa

Sposób przygotowania:

Zielone naleśniki z bitą śmietaną
Z mąki, jajka, oliwy, mleka i wody mineralnej przygotować ciasto naleśnikowe. W miarę potrzeby można dodać więcej mleka lub mąki tak, żeby ciasto nie było za gęste. Do ciasta dodać szpinak( rozmrożony lub świeży, ale zmiksowany). Z tak przygotowanego ciasta smażyć naleśniki. Schłodzoną w lodówce kremówkę zmiksować z fixem do śmietany i cukrem pudrem. Na zimne naleśniki nakładać bitą śmietanę i jagody, składać je w dowolny sposób.