Sposób przygotowania:
danie a'la sopa da pedra (zupa kamienna)
Postanowiłam zaczerpnąć z kuchni portugalskiej przepis na sopa da pedra (zupa kamienna - w zasadzie już nie zupa ale bogate jednogarnkowe danie na bazie mięsa (u mnie parówki) fasoli (szczególnie czerwonej) i warzyw, ja dodałam jeszcze paprykę, kurki i trochę makaronu. Ich zupa jest gęsta więc spokojnie można podawać na płytkim talerzu i jeść widelcem. Do garnka z 1/2 l wody wsypujemy pokrojoną fasolkę szparagową i kostkę drobiową, gotujemy 8 minut. Kurki siekamy drobniej, parówki kroimy w plasterki dodajemy do garnka, jednocześnie opakowanie zupy gulaszowej mieszamy w 1/2 l zimnej wody i wlewamy do garnka, gotujemy co jakiś czas mieszając zawartość. Obie papryki kroimy w piórka i dodajemy do garnka. Dodajemy również 1 filiżankę suchego makaronu penne. Gotujemy 10 minut. Na ostatnie 5 minut gotowania wsypujemy 4 łyżki czerwonej fasoli, nie możemy zapomnieć o częstym gotowaniu by danie nam się nie przypaliło, gdy makaron jest już lekko miękki, zostawiamy na 5 minut garnek przykryty by jeszcze trochę makaron spęczniał. Przekładamy na talerz.
marietta
Babciagramolka
dusia30