Sposób przygotowania:
Potrawka eli z ośmiornicy z ryżem, Arroz de polvo
Cebule obrać z łupinek i dwie drobno pokroić. Ośmiornicę włożyć do dużego garnka,dodać jedną obraną cebulę,liście laurowe.ziele angielskie i paprykę chili. Do ośmiornicy wlać litr wody. Ośmiornicę skropić dwoma łyżkami oliwy i gotować na małym ogniu aż cebula będzie miękka. Ugotowaną ośmiornicę wyjąć z wywaru i pokroić. Pomidory wyjąć z puszki,pokroić w dużą kostkę i połączyć z zalewą. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Na dużej,głębokiej patelni rozgrzać oliwę,dodać pokrojone dwie cebule,czosnek i smażyć aż się zeszkli. Do cebuli dodać marchewkę i groszek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać do potrawy pokrojone pomidory razem z zalewą i zagotować. Do pomidorów z warzywami wsypać ryż,wlać litr wywaru z ośmiornicy,doprawić do smaku solą,pieprzem i gotować aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolać wody. Gdy ryż będzię miękki dodać pokrojoną ośmiornicę i jeszcze chwilę gotować razem. Natkę pietruszki opłukać i osuszyć. Kilka gałązek natki odłożyć do dekoracji a resztę posiekać. Posiekaną natkę dodać do potrawy i wymieszać. Potrawkę nałożyć na talerze i udekorować natką pietruszki. Smacznego!