Sposób przygotowania:
Ośmiornica w gęstym sosie pomidorowym
Ośmiornicę oczyszczamy, pozbawiamy kolca znajdującego się na środku głowy (ja go po prostu wycisnęłam), myjemy i osuszamy. W garnku gotujemy wodę z liśćmi laurowymi i gałązką tymianku, kiedy woda zacznie wrzeć wkładamy do niej ośmiornicę i gotujemy 15 minut. Po tym czasie ośmiornicę wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestygnięcia.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy wrzucamy liść laurowy i gałązkę tymianku i chwilę przesmażamy zioła. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek – smażymy 1 minutę po czym dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę.
Pomidory sparzamy ze skórki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Tak przygotowane dodajemy wraz z przecierem pomidorowym do podsmażonych warzyw. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Ośmiornicę kroimy w kostkę i wkładamy do sosu, wlewamy białe wino i dusimy so jeszcze około 20-30 minut.
W tym czasie płyn powinien odparować i sos powinien zgęstnieć (jeśli jest zbyt rzadki odparowujemy go jeszcze kilka minut ). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki i grillujemy na patelni grillowanej na rumiano.
Gotowy sos posypujemy pokrojonymi w plasterki czarnymi oliwkami, serwujemy gorący razem z chrupiącą bagietką.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy wrzucamy liść laurowy i gałązkę tymianku i chwilę przesmażamy zioła. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek – smażymy 1 minutę po czym dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę.
Pomidory sparzamy ze skórki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Tak przygotowane dodajemy wraz z przecierem pomidorowym do podsmażonych warzyw. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Ośmiornicę kroimy w kostkę i wkładamy do sosu, wlewamy białe wino i dusimy so jeszcze około 20-30 minut.
W tym czasie płyn powinien odparować i sos powinien zgęstnieć (jeśli jest zbyt rzadki odparowujemy go jeszcze kilka minut ). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki i grillujemy na patelni grillowanej na rumiano.
Gotowy sos posypujemy pokrojonymi w plasterki czarnymi oliwkami, serwujemy gorący razem z chrupiącą bagietką.
Marika-
Igraszki Losu
Marika- napisał(a):
Magdalena88
Igraszki Losu
dziękuje bardzo, myślę, że zjadłabym w całości bo ośmiorniczka ma cudowny smak a nie ma np. intensywnego zapachu jak np. krewetki i dziękuje bardzo za miłe słowa :)