Fetka

Fetka

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Delikatny, puchowy omlet owocowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Omlet ten jest delikatny, nie siedzi twardo na żołądku, miło go się je i przypomina wakacyjne chwile z owocami

Delikatny, puchowy omlet owocowy

Składniki:

Delikatny, puchowy omlet owocowy

 

  • na 1 porcję (średniej wielkości patelnia):
  • 2 jajka
  • masło na patelnie
  • twarożek
  • śmietana
  • cukier
  • (szczypta proszku do pieczenia)
  • kupić mrożone i rozmrozić) - ja użyłam truskawek i razem z chłopakiem byliśmy w niebo wzięci ;)

Sposób przygotowania:

Delikatny, puchowy omlet owocowy
(Jeżeli owoce są mrożone, to najpierw trzeba je rozmrozić) 1. Na patelni rozpuść masło, na średniej temp. 2. Ubij białka >> dodaj proszek do pieczenia gdy są ubite na sztywno >> roztrzep żółtka i dolej do masy, delikatnie mieszając. 3. Wylej masę na patelnie, zrumień z jednej strony mocniej (chwile to trwa więc spokojnie bo może się rozwalić), potem zrumień drugą. 4. W tym czasie połącz śmietanę, twarożek i cukier (cukru wedle uznania, masa ma być średnio-płynna). 5. Omlet zrzuć na talerz, na połowę nałóż słodką masę twarożkową i połóż na nią owoce >> złóż omleta. Powinien być puszysty i nie przesadzony dodatkami. Smacznego !!!

Tagi:

jajko jajka omlet