senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Delikatny sorbet truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekki, puszysty deser w sam raz na letnie wieczory w ogrodzie. Wymaga trochę pracy, ale warto.

Delikatny sorbet truskawkowy

Składniki:

Delikatny sorbet truskawkowy

 

  • pół kilo truskawek (mogą być mrożone!),
  • kilka kropel wódki,
  • cukier (użyć w zależności od potrzeby),
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Delikatny sorbet truskawkowy
Owoce z cukrem miksujemy w blenderze (lub mikserze), następnie dodajemy wódkę i cytrynę i ponownie miksujemy. Tak przygotowaną masę najpierw schładzamy w lodówce (lub gdy użyliśmy mrożonych owoców od razu wkładamy do zamrażarki). W trakcie mrożenia sorbet należy mieszać a najlepiej ponownie miksować kilkakrotnie - w celu uniknięcia kryształek lodu.