Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Deser lodowy z mascarpone i słomką ptysiową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Konsystencja deseru jest idealna, czyli łatwa do pokrojenia, nie twarda i nie rozpływająca się jak klasyczne lody.

Deser lodowy z mascarpone i słomką ptysiową

Składniki:

Deser lodowy z mascarpone i słomką ptysiową

Litrowy pojemnik po lodach, u mnie o wymiarach 12 x 19 cm:

  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 100g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • 1 łyżka miodu (około 20g)
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 50g słomki ptysiowej

Sposób przygotowania:

Deser lodowy z mascarpone i słomką ptysiową

Słomka ptysiowa:

Deser lodowy z mascarpone i słomką ptysiową
Uzyłam słomki ptysiowej obtaczanej w cukrze.

Słomkę ptysiową należy przełamać na 3 lub 4 części.

Masa:

Deser lodowy z mascarpone i słomką ptysiową
Serek z ubitą śmietanką należy wymieszać delikatnie.

Kremówkę z cukrem ubić na sztywno i wymieszać z serkiem mascarpone połączonym z miodem, sokiem i skórką z limonki.
Na końcu wmieszać kawałki słomki ptysiowej.

Chłodzenie:

Deser lodowy z mascarpone i słomką ptysiową
Deser jest już gotowy po godzinie mrożenia.

Całość umieścić w pudełku, zamknąć i włożyć do zamrażarki.
Przed podaniem deser pozostawić na 2 minuty w temperaturze pokojowej.