kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Lodowy deser owsiano-brzoskwiniowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nietypowy deser na bazie mleka owsianego domowej roboty. Pyszny, sycący i orzeźwiający. Idealny na letnie popołudnie. A co najistotniejsze bez konserwantów.

Lodowy deser owsiano-brzoskwiniowy

Składniki:

Lodowy deser owsiano-brzoskwiniowy

 

Sposób przygotowania:

Lodowy deser owsiano-brzoskwiniowy

Przygotowanie mleka

Lodowy deser owsiano-brzoskwiniowy
Przygotowanie mleka owsianego jest bardzo proste

Płatki owsiane (pamiętając że mają to być zwykłe płatki nie błyskawiczne ) wsypujemy do pojemnika zalewamy letnią wodą i ucieramy blenderem.

Odciskanie

Lodowy deser owsiano-brzoskwiniowy
Płatki zblendowane odciskamy przez pieluchę

Zblendowane płatki przelewamy na sitko wyłożone gazą lub zwykłą pieluchą tetrową i odciskamy. Powstały płyn to gotowe do spożycia mleko owsiane.

Warstwa owocowa

Lodowy deser owsiano-brzoskwiniowy
Robimy naturalny mus brzoskwiniowy bez konserwantów

Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestkę, kroimy na cząstki i ucieramy blenderem na mus.

Łączenie deseru

Lodowy deser owsiano-brzoskwiniowy
Obie warstwy wlewamy do pojemnika w którym przygotowujemy deser

Mleko owsiane ucieramy z cukrem pudrem i wlewamy do pojemnika. Na to wykładamy mus brzoskwiniowy i wstawiamy do zamrażarki.


Tagi:

lody deser