usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Deser bananoffee

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Deser szybki w przygotowaniu. Można spożywać go od razu, ale jest jeszcze lepszy, gdy przez noc postoi w lodówce

Deser bananoffee Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser bananoffee

 

  • 1 paczka hebratników zbożowych
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 4 banany
  • sok z połowy cytryny
  • 1 serek mascarpone
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Deser bananoffee
Masę kajmakową wkładamy do wrzątku. Herbatniki kruszymy wsypujemy do pucharków. Otwieramy puszkę z masą i wykładamy na herbatniki. Aby dobrze ją rozprowadzić po powierzchni herbatników, można moczyć łyżkę w gorącej wodzie. Banany kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z połowy cytryny (nada im lekką kwasowość oraz sprawi, że nie ściemnieją) i wykładamy na masę. Ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Do serka mascarpone dodajemy połowę ubitej śmietany, mieszamy. Gdy uzyskamy gęsty krem, dokładamy resztę śmietany i delikatnie mieszamy. Wykładamy na banany, posypujemy kakao. Deserki wkładamy do lodówki, albo spożywamy od razu.
Deser bananoffee
Warto skorzystać z przeźroczystych pucharków
Deser bananoffee
Uwaga, by nie wybrudzić za bardzo pucharków
Deser bananoffee
Kolejna warstwa deseru, zupełnie inna niż poprzednie
Deser bananoffee
Przepyszna śmietana do uwieńczenia dzieła