Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny piankowy deser jajeczny z bananami i galaretką gruszkową, podany z pokrojonymi, świeżymi owocami.

Deser  bananowy

Składniki:

Deser bananowy

 

  • 3 banany
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka gruszkowa
  • dowolne owoce - wg uznania

Sposób przygotowania:

Deser bananowy
Galaretkę zalać 1 szklanką gorącej wody, rozpuścić ją dokładnie, ostudzić. Jajka krótko sparzyć wrzątkiem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Banany obrać, rozgnieść widelcem, dodać do kremu z żółtek, dokładnie utrzeć. Do tego dodać tężejącą galaretkę i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy bananowej, ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę rozlać do pucharków i odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Każdą porcję deseru udekorować pokrojonymi, świeżymi owocami.

Tagi:

jajko jajka