montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Deser biało-czerwony

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Mój niedzielny wynalazek. Najlepiej smakuje schłodzony :)

Deser biało-czerwony

Składniki:

Deser biało-czerwony

 

  • Składniki powinny być schłodzone
  • 250 g serka homogenizowanego
  • około 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka rumu
  • 125 ml słodkiej śmietany
  • wiśnie bez pestek z słoika (np. z kompotu zimowego)
  • około 100 - 150 ml soku wiśniowego z zaprawy (kompot)
  • około 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kawałeczki czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

Deser biało-czerwony
Sok z wiśni podgrzać do wrzątku i zagęścić mąką ziemniaczaną. Tzn. zrobić kisiel - powinien być dosyć gęsty. Sok jeżeli jest mało słodki należy dosłodzić. Wiśnie po kilka sztuk kłaść na dna salaterek, zalać kiślem. Trochę kiślu można zostawić do dekoracji. Wstawić do lodówki. Serek wymiksować dokładnie z cukrami i rumem. Dodać ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszać. Masę nałożyć do salaterek na wiśnie w kiślu. Udekorować wiśnią, kiślem i czekoladą. Schłodzić w lodówce.