Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Deser budyniowy z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciekawy smak budyniu, chociaż nie do końca przypomina jeżyny. Świeże owoce podkreślają jego walory smakowe.

Deser budyniowy z jeżynami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser budyniowy z jeżynami

 

Sposób przygotowania:

Deser budyniowy z jeżynami
Mleko wlać do garnka odlewając z tego 1/2 szklanki. Wsypać cukier i wlać mus z jeżyn (podsmażone i przetarte przez sito jeżyny) Roztrzepać trzepaczką i zagotować. Do odlanego mleka dodać mąki i dokładnie połączyć. Zdjąć mleko z ognia wlać mleko z mąką i mieszać, aż zgęstnieje. Gotować do momentu wystąpienia bąbelków z powietrzem. Rozlać do pucharków. Przestudzić, posypać świeżymi jeżynami i wcisnąć rurki z kremem. Smacznego!
Deser budyniowy z jeżynami
Mus jeżynowy to podsmażone i przetarte jeżyny.
Deser budyniowy z jeżynami
Do mleka wsypać cukier i mus jeżynowy. Zagotować.
Deser budyniowy z jeżynami
Do odlanego mleka dodać mąki i dokładnie połączyć, aby nie było grudek.