Sposób przygotowania:
Deser cukiniowy z poziomkami
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (bez pestek). Odmierzyć 2 szklanki startej cukinii razem z sokiem. Przełożyć ją do garnka, dodać cukier i zagotować. Gotować tak długo, aż cukinia zrobi się miękka. Zdjąć ją z ognia, dodać sok wyciśnięty z cytryny i galaretkę. Dokładnie wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Masę ostudzić i przełożyć do małych foremek (u mnie 4 foremki). Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Jak zastygnie, foremki zanurzać na kilka sekund we wrzątku i wyjmować cukiniowe galaretki, układać je na talerzykach. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Poziomki umyć. Deser udekorować bitą śmietaną i poziomkami.