Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 411]

Deser jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, lekki deser z prażonych jabłek z dodatkiem galaretki z biszkoptami i śnieżką. Z pewnością polubi go każdy.

Deser jabłkowy

Składniki:

Deser jabłkowy

na jabłka prażone:

  • 5-6 szt. jabłek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

dodatkowo:

  • 1 śnieżka w proszku
  • 3/4 szkl.mleka
  • 10 malutkich biszkopcików
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
  • truskawki w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Deser jabłkowy

Przygotowanie jabłek:

Deser jabłkowy
Do gorących uprażonych jabłek wsypujemy galaretkę truskawkową

Jabłka myjemy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Wkładamy do rondelka podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy cukier. Prażymy jabłka od czasu do czasu mieszając,aż będą się rozpadać i będą szkliste.

Gotowe jabłka ściągamy z ognia. Dajemy galaretką truskawkową w proszku i mieszamy,aż się rozpuści. Odstawiamy masę jabłkową do lekkiego stężenia.

Przygotowanie deseru:

Deser jabłkowy
Uprażone tężejące jabłka z galaretką wykładamy do szklanych pucharków

Do 1/2 wysokości szklanych pucharków nakładamy tężejącą masę jabłkową. Na masie układamy po 2 małe biszkopciki. Uzupełniamy pucharki do pełna masą jabłkową.

Etap końcowy:

Zimne mleko ubijamy ze śnieżką na najwyższych obrotach miksera przez ok. 3-4 min. Ubitą śmietanką dekorujemy deserki z jabłkami.

Na środku każdego deserku układamy po 1 truskawek w czekoladzie przekrojonej na pół. Posypujemy wiórkami czekolady.

Tagi:

deser