Sposób przygotowania:
Deser jabłkowyPrzygotowanie jabłek:
Jabłka myjemy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Wkładamy do rondelka podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy cukier. Prażymy jabłka od czasu do czasu mieszając,aż będą się rozpadać i będą szkliste.
Gotowe jabłka ściągamy z ognia. Dajemy galaretką truskawkową w proszku i mieszamy,aż się rozpuści. Odstawiamy masę jabłkową do lekkiego stężenia.
Przygotowanie deseru:
Do 1/2 wysokości szklanych pucharków nakładamy tężejącą masę jabłkową. Na masie układamy po 2 małe biszkopciki. Uzupełniamy pucharki do pełna masą jabłkową.
Etap końcowy:
Zimne mleko ubijamy ze śnieżką na najwyższych obrotach miksera przez ok. 3-4 min. Ubitą śmietanką dekorujemy deserki z jabłkami.
Na środku każdego deserku układamy po 1 truskawek w czekoladzie przekrojonej na pół. Posypujemy wiórkami czekolady.