Sposób przygotowania:
Bajaderki słodkie kuleczkiETAP 1:
Pokruszony biszkopt i herbatniki wrzucić do miski. Dosypać wiórki kokosowe i cukier. Dodać marmoladę.
Czekoladę połamać na kawałki, zalać mlekiem, roztopić i dodać do reszty składników. Dolałam 3 krople aromatu rumowego i zagnieść ręką na jednolitą masę.
Z masy odrywać małe kawałki i formować z nich kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Część (ok. 1/3) kulek obtoczyć od razu w wiórkach kokosowych. Resztę pozostawić bez niczego i wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie ozdobić.
Czekoladę z orzechami połamać, zalać łyżką mleka i rozpuścić w mikrofali. Podobnie postąpić z białą czekoladą.
Połowę bajaderek oblać roztopioną mleczną czekoladą z orzechami, a drugą część czekoladą białą. Te bajaderki w białej czekoladzie ozdobić dodatkowo posypkami cukrowymi.
Czekoladka 2