WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kruche babeczki z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe słodkości na raz. Kruche babeczki wypełnione masą serową udekorowane lukrem i białą czekoladą. Bardzo smaczne.

Kruche babeczki z serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche babeczki z serem

kruche korpusy

Masa serowa

  • 200g białego sera (najlepiej mielonego)
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 125g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu (proszek)
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

dekoracja

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z serem

kruche korpusy

Do dużej miski przesiać mąkę. Dosypać cukier puder i pokrojoną na kawałki margarynę.

Wbić żółtka, wlać łyżkę śmietany i wyrobić szybko ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm.

Szklanką wycinać z ciasta kółka i wylepiać nimi nasmarowane masłem i wysypane mąką foremki na babeczki.

Korpusy podpiec przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni.

Masa serowa

Ser biały zblendować. Miękkie masło utrzeć z żółtkami. Dodać biały ser. Wsypać cukier puder i dalej ucierać.

Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Na koniec dodać kilka kropel aromatu do ciasta.

Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy serowej.

Masą serową wypełnić podpieczone babeczki i ponownie wstawić je do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu babeczki przestudzić i wyjąć z foremek. Udekorować roztopioną czekoladą i lukrem.

Kruche babeczki z serem
Kruche babeczki z masą serową przed dekorowaniem lukrem i czekoladą