WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Orzeszki z kremem wafelkowym i budyniowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Orzeszki czyli kruche łupinki wypiekane w specjalnym opiekaczu lub na specjalnej patelni wypełnione dowolnym kremem.

Orzeszki z kremem wafelkowym i budyniowym

Składniki:

Orzeszki z kremem wafelkowym i budyniowym

łupinki

krem wafelkowy

  • łyżka masła
  • 0,5szkl. cukru
  • 0,5szkl. mleka
  • 100g wafelków najlepiej o smaku orzechowym (nie oblewanych czekoladą)
  • ok. 2szkl. mleka w proszku

krem budyniowy

Sposób przygotowania:

Orzeszki z kremem wafelkowym i budyniowym

łupinki

Wszystkie składniki na łupinki orzeszków umieścić w dużej misce i zagnieść na jednolite elastyczne ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na ok. godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto wyjąć. Z ciasta odrywać kulki wielkości mniej więcej orzecha laskowego i układać je w nagrzanym opiekaczu w foremkach na orzeszki. Piec ok. 2 minuty na złoty kolor. Upieczone wystudzić.

Krem wafelkowy

Do rondla roztopić masło. Do gorącego masła wsypać cukier i wlać mleko. Podgrzewać do roztopienia się cukru. Wystudzić.

Gdy masło z mlekiem będzie zimne, dodać do niego szklankę mleka w proszku i dokładnie wymieszać.

Wsypać pokruszone wafelki i ponownie wymieszać. Na koniec wsypać powoli resztę mleka w proszku.

Masą wypełniać połówki orzeszków i sklejać ze sobą.

Krem budyniowy

Ze szklanki mleka odlać ok. 150 ml i wymieszać w nim proszek budyniowy, mąkę i cukier. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotować aż budyń zgęstnieje.

Ugotowany budyń wystudzić. Zimny budyń zmiksowałam z miękkim masłem. Kremem wypełniać połówki orzeszków i sklejać ze sobą tak jak w poprzednim przypadku. Wypełnione orzeszki schłodzić w lodówce.