Sposób przygotowania:
Orzeszki z kremem wafelkowym i budyniowymłupinki
Wszystkie składniki na łupinki orzeszków umieścić w dużej misce i zagnieść na jednolite elastyczne ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na ok. godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć. Z ciasta odrywać kulki wielkości mniej więcej orzecha laskowego i układać je w nagrzanym opiekaczu w foremkach na orzeszki. Piec ok. 2 minuty na złoty kolor. Upieczone wystudzić.
Krem wafelkowy
Do rondla roztopić masło. Do gorącego masła wsypać cukier i wlać mleko. Podgrzewać do roztopienia się cukru. Wystudzić.
Gdy masło z mlekiem będzie zimne, dodać do niego szklankę mleka w proszku i dokładnie wymieszać.
Wsypać pokruszone wafelki i ponownie wymieszać. Na koniec wsypać powoli resztę mleka w proszku.
Masą wypełniać połówki orzeszków i sklejać ze sobą.
Krem budyniowy
Ze szklanki mleka odlać ok. 150 ml i wymieszać w nim proszek budyniowy, mąkę i cukier. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotować aż budyń zgęstnieje.
Ugotowany budyń wystudzić. Zimny budyń zmiksowałam z miękkim masłem. Kremem wypełniać połówki orzeszków i sklejać ze sobą tak jak w poprzednim przypadku. Wypełnione orzeszki schłodzić w lodówce.
slodkieokruszki
SylaUla