Sposób przygotowania:
Deser jabłkowy z mascarpone, bananem i kawową nutąETAP 1:
Jabłka myjemy, obieramy i po wydrążeniu gniazd nasiennych kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do garnka, zalewamy 1 i 1/3 szkl. wody i gotujemy kilka minut aż zmiękną, po czym miksujemy na gładki mus. Ponownie wstawiamy na palnik, w pozostałej wodzie mieszamy budyń z mąką ziemniaczaną i wlewamy na gotujące się jabłka cały czas mieszając, gotujemy jeszcze minutę, stale mieszając. Studzimy.
ETAP 2:
Kawę zalewamy w miseczce gorącą wodą (około 1 szklanki). Gdy ostygnie moczymy w niej biszkopty (nie za długo, nie powinny być zbyt miękkie). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo serek mascarpone i całość dokładnie mieszamy.
ETAP 3:
Do pucharków nakładamy 2 łyżki musu jabłkowego i namoczone w kawie biszkopty.
ETAP 4:
Na biszkopty wykładamy masę śmietanowo-serową, wygodnie jest to zrobić szprycą.
ETAP 5:
Na masę białą układamy plastry banana i ponownie mus jabłkowy. Wierzch dowolnie dekorujemy pozostałą masą śmietanowo-serową.
Nina W.
MałaMi89
Dokładnie :) i pasuje do wszystkich dodatków :)