Sposób przygotowania:
Deser jabłkowy z kruszonką na ciepło
Na 4 porcje: Oddzielam białka od żółtek i zaczynam miksować aż się porządnie zetną. Następnie dodaję łyżkę cukru pudru i dalej mieszam. W tam czasie jabłka myję, obieram i kroję w kosteczkę i następnie smażę na patelni na maśle. Po chwili gdy zaczyna się robić papka jabłeczna dodaję cynamon i łyżkę cukru pudru. Mieszam i podgotowuję. Herbatniki rozkruszam na drobne okruchy. 4 naczynia żaroodporne do pieczenia smaruję od środka margaryną. Na dno wsypuję po równo herbatniki. Na to kładę masę jabłeczną. Na to pokruszone orzechy. Następnie kładę ubitą piankę z białek. Na samą górę daję kruszonkę. Wyrabiam palcami energicznym ruchem cukier, masło (najlepiej dość twarde i zimne) i mąkę razem. Często obsypuje palce mąką aby sie nie kleiło. Gdy widzimy że kruszonka jest zbyt kleista można dodać mąki lub cukru. Taką kruszonkę wykładam na wierzch deseru. Posypuję wierzch również cynamonem. Piekę w temp 180C przez jakie 15-20 minut. Uwagi: Deser pod wpływem pieczenia strasznie rośnie robią wielkiego puchatego grzybka i nieco wylał się poza naczynie. Jeden deser również "pękł" - mam na myśli grzybka - i nieco się zapadł. Pozostałe 3 bez zarzutu ładnie się trzymały. Deser jest dość słodki - można dodać mnie cukru pudru.
monikaT83
Elficzna