anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Deser jogurtowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo kuszący deserek:)

Deser jogurtowy

Składniki:

Deser jogurtowy

 

  • Jogurt naturalny 400 g
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek cukru lub wg uznania
  • 250 gram śmietany 30%
  • 5 galaretek owocowych różne kolory
  • ½ szklanki gorącego mleka
  • truskawki lub inne owoce

Sposób przygotowania:

Deser jogurtowy
Zimną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać cukier,następnie dodać jogurt wymieszany z cukrem waniliowym. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej przegotowanej wody,poczekać aż spęcznieje. Zagotować mleko,rozpuścić żelatynę ,przestudzić,wymieszać z ubitą śmietaną. 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody,następne 2 rozpuścić w takiej samej ilości wody,ostatnią galaretkę rozpuścić w 1½ szklanki wrzącej wody. Masę jogurtowo śmietanową,podzielić na 3 części,trzeciej części powinno być więcej. W przezroczystą foremkę,wlać 1 część masy (tej co jest więcej wstawić na chwilkę do lodówki,do zastygnięcia,następnie zalać 2 tężejącymi galaretkami,na to znów masa jogurtowa,następnie jedna galaretka,i tak na zmianę ,aż do wyczerpania składników. Wstawić na 2 godziny do lodówki.