Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Deser kawowy z tartą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Deser kawowy z czekoladą jest świetny.

Deser kawowy z tartą czekoladą

Składniki:

Deser kawowy z tartą czekoladą

 

  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kawy inki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Deser kawowy z tartą czekoladą
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 6 łyżeczkami cukru. Żelatynę wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody gdy napęcznieje, podgrzać. Mleko zagotować, dodać kawę i wrzącym mlekiem zalać żółtka, mieszając podgrzewać, aby masa zgęstniała. Masę wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę dodając łyżeczkę cukru. Do przestudzonej masy żółtkowej delikatnie wmieszać ubitą pianę. Krem przełożyć do salaterek, odłożyć do ostudzenia. Przed podaniem posypać tartą czekoladą.

Tagi:

jajko kawa jajka