jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Deser kokosowy z owocami kiwi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

deser w paski ozdobiony plastrkami kiwi to prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Deser kokosowy z owocami kiwi

Składniki:

Deser kokosowy z owocami kiwi

 

  • KREM KOKOSOWY:
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • GALARETKA Z KIWI:
  • 30 dag dojrzałych kiwi- owoce kiwi sa dojrzałe jeśli uginają się pod naciskiem palców
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka likieru owocowego
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Deser kokosowy z owocami kiwi
Obie porcje żelatyny zalać odrobiną zimnej wody, namoczyć.
KREM KOKOSOWY:
Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i wiórki kosowe, zagotować. Rondelek przykryć, odstawić na 30 minut. Mleko przecedzić przez gazę.
Mleko z kokosem postawić na ogniu, dodać jedną porcję odciśniętej żelatyny i rozprowadzić dokładnie za pomocą trzepaczki. Wystudzić.
Kiwi obrać, zmiksować. W drugim rondelku podgrzać likier z łyżeczką wody i cukrem. Dodać drugą porcję odciśnietej żelatyny i dokładnie wymieszać. Żelatynę z syropem wlać do kiwi i wymieszać.
Wysokie pucharki napełniać stopniowo. Przełożyć warstwę kremu kokosowego, gdy zastygnie, wlać trochę galaretki z kiwi i powtarzać tak jeszcze dwa razy. Wstawić na około 1 godzinę do lodówki. Deser udekorować plasterkami kiwi.