Sposób przygotowania:
Deser kokosowy z owocami kiwi
Obie porcje żelatyny zalać odrobiną zimnej wody, namoczyć.
KREM KOKOSOWY:
Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i wiórki kosowe, zagotować. Rondelek przykryć, odstawić na 30 minut. Mleko przecedzić przez gazę.
Mleko z kokosem postawić na ogniu, dodać jedną porcję odciśniętej żelatyny i rozprowadzić dokładnie za pomocą trzepaczki. Wystudzić.
Kiwi obrać, zmiksować. W drugim rondelku podgrzać likier z łyżeczką wody i cukrem. Dodać drugą porcję odciśnietej żelatyny i dokładnie wymieszać. Żelatynę z syropem wlać do kiwi i wymieszać.
Wysokie pucharki napełniać stopniowo. Przełożyć warstwę kremu kokosowego, gdy zastygnie, wlać trochę galaretki z kiwi i powtarzać tak jeszcze dwa razy. Wstawić na około 1 godzinę do lodówki. Deser udekorować plasterkami kiwi.
KREM KOKOSOWY:
Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i wiórki kosowe, zagotować. Rondelek przykryć, odstawić na 30 minut. Mleko przecedzić przez gazę.
Mleko z kokosem postawić na ogniu, dodać jedną porcję odciśniętej żelatyny i rozprowadzić dokładnie za pomocą trzepaczki. Wystudzić.
Kiwi obrać, zmiksować. W drugim rondelku podgrzać likier z łyżeczką wody i cukrem. Dodać drugą porcję odciśnietej żelatyny i dokładnie wymieszać. Żelatynę z syropem wlać do kiwi i wymieszać.
Wysokie pucharki napełniać stopniowo. Przełożyć warstwę kremu kokosowego, gdy zastygnie, wlać trochę galaretki z kiwi i powtarzać tak jeszcze dwa razy. Wstawić na około 1 godzinę do lodówki. Deser udekorować plasterkami kiwi.