Sposób przygotowania:
Pavlova z mango
Białka ubić na sztywną pianę dosypując szczyptę soli oraz stopniowo cukier. Gdy piana będzie ubita dolewać delikatnie sok z cytryny, ubijać ponownie.
Do piany dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.
Blaszkę wyścielić papierem bądź matą teflonową, nałożyć pianę formując kolo, wyrównać boki szpatułką. W środku zrobić lekkie wgłębienie.
Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika, zapiec przez około 5 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec przez kolejną godzinę. Upieczona beze wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Mango pokroić w cieniutkie plastry.
Śmietanę ubić z jedną łyżką cukru.
Na bezę nałożyć ubitą śmietanę, na śmietanę układać plastry mango, zaczynając od największych na brzegach, kończąc na najmniejszych w środku. Najlepiej, żeby były dwie warstwy plasterków mango.
Taki deser najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu w lodowce.
Blaszkę wyścielić papierem bądź matą teflonową, nałożyć pianę formując kolo, wyrównać boki szpatułką. W środku zrobić lekkie wgłębienie.
Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika, zapiec przez około 5 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec przez kolejną godzinę. Upieczona beze wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Mango pokroić w cieniutkie plastry.
Śmietanę ubić z jedną łyżką cukru.
Na bezę nałożyć ubitą śmietanę, na śmietanę układać plastry mango, zaczynając od największych na brzegach, kończąc na najmniejszych w środku. Najlepiej, żeby były dwie warstwy plasterków mango.
Taki deser najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu w lodowce.