Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Pavlova z mango

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Popularny i lubiany deser pavlova w mojej wersji. Z orzeźwiającym mango smakuje świetnie, a także ładnie wygląda :)

Pavlova z mango Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pavlova z mango

 

Sposób przygotowania:

Pavlova z mango
Białka ubić na sztywną pianę dosypując szczyptę soli oraz stopniowo cukier. Gdy piana będzie ubita dolewać delikatnie sok z cytryny, ubijać ponownie. 
Do piany dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką. 

Blaszkę wyścielić papierem bądź matą teflonową, nałożyć pianę formując kolo, wyrównać boki szpatułką. W środku zrobić lekkie wgłębienie.

Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika, zapiec przez około 5 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec przez kolejną godzinę. Upieczona beze wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. 

Mango pokroić w cieniutkie plastry.

Śmietanę ubić z jedną łyżką cukru.

Na bezę nałożyć ubitą śmietanę, na śmietanę układać plastry mango, zaczynając od największych na brzegach, kończąc na najmniejszych w środku. Najlepiej, żeby były dwie warstwy plasterków mango. 

Taki deser najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu w lodowce.  
Pavlova z mango
Z ubitych białek uformować na blaszce kształt koła
Pavlova z mango
Na upieczona beze nalozyc ubita śmietanę
Pavlova z mango
Na śmietanie ułożyć plastry mango, najlepiej dwie warstwy
Pavlova z mango
Pavlova w przekroju, z dużą ilością bitej śmietany

Tagi:

deser beza