Sposób przygotowania:
Deser lodowy w wafelkach z orzechami laskowymiETAP 1:
Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała. Gorącą zalać posiekaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć na jednolita masę.
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić i zmielić w rozdrabniaczu. Wsypać do rozpuszczonej czekolady i wymieszać.
ETAP 2:
Dobrze schłodzoną pozostałą kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w wystudzoną masę czekoladową.
Na końcu wsypać startego na tarce jarzynowej wafelka czekoladowego.
Wafelki z nadzieniem nugatowym przekroić na pół.
Formę o wymiarach 11 x 21 wyłożyć folią spożywczą. Części z polewą ułożyć na dnie w taki sposób, aby po odwróceniu czekolada była na wierzchu.
Wyłożyć masę czekoladową i ułożyć pozostałe połówki wafelków, lekko wciskając w masę. Wstawić do zamrażalnika na parę godzin.
Zmrożony deser kroić nożem na grube plastry. Smacznego :)