edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejne rogaliki przygotowane na bazie ciasta według przepisu Buni. Pyszna słodka przekąska na dwa kęsy.

Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym

Składniki:

Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym

CIASTO:

NADZIENIE:

  • 15 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 8 dag cukru
  • 10 dag dżemu morelowego
  • 1 łyżka rumu

DODATKOWO:

  • małe jajko
  • łyżka mleka
  • cukier perlisty do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym
Przesianą mąkę wymieszać z solą i posiekać z zimnym masłem. Dodać śmietanę, szybko wyrobić gładkie ciasto, zawinąć je w folię i schłodzić przez minimum 12 godzin.

Składniki nadzienia dokładnie wymieszać.

Cisto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm i pokroić na 8 trójkątów (jak pizzę).

Na każdym kawałku ciasta układać łyżeczkę nadzienia i zwijać rogaliki przyklejając końcówkę kropelką wody.

Uformowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do spodu, wierzch posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypać perlistym cukrem.

Piec około 20 minut w temperaturze ok. 180 stopni do ładnego zrumienienia.