Sposób przygotowania:
Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym
Przesianą mąkę wymieszać z solą i posiekać z zimnym masłem. Dodać śmietanę, szybko wyrobić gładkie ciasto, zawinąć je w folię i schłodzić przez minimum 12 godzin.
Składniki nadzienia dokładnie wymieszać.
Cisto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm i pokroić na 8 trójkątów (jak pizzę).
Na każdym kawałku ciasta układać łyżeczkę nadzienia i zwijać rogaliki przyklejając końcówkę kropelką wody.
Uformowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do spodu, wierzch posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypać perlistym cukrem.
Piec około 20 minut w temperaturze ok. 180 stopni do ładnego zrumienienia.
Składniki nadzienia dokładnie wymieszać.
Cisto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm i pokroić na 8 trójkątów (jak pizzę).
Na każdym kawałku ciasta układać łyżeczkę nadzienia i zwijać rogaliki przyklejając końcówkę kropelką wody.
Uformowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do spodu, wierzch posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypać perlistym cukrem.
Piec około 20 minut w temperaturze ok. 180 stopni do ładnego zrumienienia.