Sposób przygotowania:
Pączki szpinakowe z gruszkamiCiasto:
Szpinak rozmrozić na sicie. Następnie lekko podgrzać, np. w mikrofali. Połączyć z letnim mlekiem,dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i zmiksować na gładko.
Do miski wsypać obie mąki, dodać otręby, cukier, drożdże i wymieszać. Dodać jajko. W dwóch partiach dodać miks szpinakowy i po każdym dodaniu dokładnie wymieszać.
ETAP 2:
Następnie wyrabiać ciasto około 7 minut. Przełożyć do miski delikatnie wysmarowanej olejem i odłożyć do wyrośnięcia na około 1-1,5. Ciasto powinno podwoić objętość.
Gruszki:
Umyte i suche gruszki zetrzeć na tarce dużych oczkach ( wraz ze skórką). Przełożyć do rondelka i dusić do miękkości i częściowego odparowania płynów. Na około 1-2 przed zdjęciem z ognia dodać otręby i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać kurkumę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i wykrajać okręgi średnicy 11-12 cm. Na środek każdego krążka nałożyć po łyżce gruszek i uformować okrągły pączek. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na około 20-25 minut, do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 20-22 minut. Ostudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
misia5
monikaT83
mysza75