Sposób przygotowania:
Rogaliki 3 składnikowe
Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy masło i dokładnie siekamy z mąką. Dodajemy śmietanę i zagniatamy dokładnie ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na cienki placek.
Dzielimy go na 8 części tak by powstały trójkąty (kroimy tak jak pizzę) Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę ( na szerszą część) i zwijamy formując rogalik.
Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200°C i pieczemy do czasu aż lekko się zrumienią.
Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na cienki placek.
Dzielimy go na 8 części tak by powstały trójkąty (kroimy tak jak pizzę) Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę ( na szerszą część) i zwijamy formując rogalik.
Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200°C i pieczemy do czasu aż lekko się zrumienią.
Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.