Sposób przygotowania:
Faworki mamy - najlepsze na świecie
Mąkę pszenną przesiać do miski/na stolnicę, a następnie dodać żółtka, jajko, ocet/alkohol i śmietanę. Całość wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, które konsystencją będzie przypominało plastelinę.
Miękkie ciasto uderzać wałkiem ze wszystkich stron - aż powstaną bąbelki, a później bardzo cienko je rozwałkować (to dwa triki na kruchość faworków).
Ciasto poprzecinać na paseczki (o wymiarach około 3-4 x 10-15 cm). W każdym pasku - po środku zrobić nacięcie, przez które należy przełożyć jeden z końców faworka (robić to stopniowo, a uformowane faworki przykryć szmatką, aby nie wyschły, gdyż inaczej po usmażeniu będą nie co twarde).
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut - do momentu nabrania złotego koloru. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem.
Miękkie ciasto uderzać wałkiem ze wszystkich stron - aż powstaną bąbelki, a później bardzo cienko je rozwałkować (to dwa triki na kruchość faworków).
Ciasto poprzecinać na paseczki (o wymiarach około 3-4 x 10-15 cm). W każdym pasku - po środku zrobić nacięcie, przez które należy przełożyć jeden z końców faworka (robić to stopniowo, a uformowane faworki przykryć szmatką, aby nie wyschły, gdyż inaczej po usmażeniu będą nie co twarde).
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut - do momentu nabrania złotego koloru. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem.
gusia1000