Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1414]

Faworki mamy - najlepsze na świecie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej mamy. Dzięki idealnym proporcjom składników i paru trikom - faworki zawsze wychodzą kruche, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach.

Faworki mamy - najlepsze na świecie

Składniki:

Faworki mamy - najlepsze na świecie

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki mamy - najlepsze na świecie
Mąkę pszenną przesiać do miski/na stolnicę, a następnie dodać żółtka, jajko, ocet/alkohol i śmietanę. Całość wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, które konsystencją będzie przypominało plastelinę.

Miękkie ciasto uderzać wałkiem ze wszystkich stron - aż powstaną bąbelki, a później bardzo cienko je rozwałkować (to dwa triki na kruchość faworków).

Ciasto poprzecinać na paseczki (o wymiarach około 3-4 x 10-15 cm). W każdym pasku - po środku zrobić nacięcie, przez które należy przełożyć jeden z końców faworka (robić to stopniowo, a uformowane faworki przykryć szmatką, aby nie wyschły, gdyż inaczej po usmażeniu będą nie co twarde).

Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut - do momentu nabrania złotego koloru. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem.