Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Deser lodowy z bezami i galaretką porzeczkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mój własny przepis autorski. Deser jest przepyszny i znika w bardzo szybkim tempie. Polecam do wypróbowania.

Deser lodowy z bezami i galaretką porzeczkową

Składniki:

Deser lodowy z bezami i galaretką porzeczkową

 

  • 400 ml śmietanki 30-36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 40g bez
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1 łyżka sosu/galaretki porzeczkowej (można zastąpić dowolnym rzadszym dżemem lub sosem owocowym)

Sposób przygotowania:

Deser lodowy z bezami i galaretką porzeczkową

Masa:

Deser lodowy z bezami i galaretką porzeczkową
Deser jest prosty i szybki w realizacji.

Śmietankę z cukrem ubić na sztywno. Dodać sok z cytryny i po wymieszaniu pokruszone bezy. Masę niedokładnie połączyć za pomocą łyżki z galaretką porzeczkową (ewentualnie z dżemem, sosem). Deser przełożyć do zamykanego pojemnika. Można go wyłożyć folią spożywczą.

Chłodzenie:

Deser lodowy z bezami i galaretką porzeczkową
Deser można jeść po kilku godzinach chłodzenia.

Deser wstawić do zamrażarki na około 5 godzin. Wtedy będzie miał konsystencję lodów. Po 3 godzinach chłodzenia również nadaje się do spożycia. Będzie miał formę pysznego musu.