Sposób przygotowania:
Deser lodowy z truskawkami 2
Formę najlepiej podłużną keksówkę wykładamy folią spożywczą tak by brzegi wystawały na zewnątrz. 10 truskawek miksujemy za pomocą blendera w wysokim naczyniu, dodajemy 3 łyżki sosu truskawkowego i mieszamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy fix i lekko pokruszone bezy. Do ubitej śmietany dodajemy 3/4 zmiksowanych truskawek mieszamy wszystko delikatnie aby porobiły się truskawkowe smugi na śmietanie. Do formy przekładamy masę. Wyrównujemy wierzch, smarujemy resztką zmiksowanych truskawek, posypujemy przez środek orzechami i czekoladą zeskrobaną z ciastek. Wkładamy do zamrażalnika na około 4 godziny. Ja deser robiłam wieczorem, więc stał sobie w zamrażarce do czasu powrotu z pracy. Po wyjęciu wyciągamy ostrożnie, odklejam ciasto od folii , dekorujemy plasterkami truskawek. Kroimy najlepiej nożem z piłką w trójkąty i wykładamy na talerz.