suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Deser Mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny deser o intensywnym smaku serowo-kakaowym.

Deser Mascarpone

Składniki:

Deser Mascarpone

 

  • 2 opakowania serka Mascarpone;
  • 250 ml śmietany 30%;
  • 2 paczki biszkoptów okrągłych;
  • 1 łyżka kakao;
  • 2 szklanki mocnej zaparzonej kawy;
  • 1/2 szklanki wódki;
  • 1/4 szklanki cukru pudru;
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mielonych migdałów;
  • wiśnie w syropie dekoracji.

Sposób przygotowania:

Deser Mascarpone
Serki przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i mieszamy. Następnie ubijamy śmietanę i dodajemy do serków. Mieszamy składniki na jednolitą masę. Do wysokiego naczynia przelewamy kawę, łączymy ją z wódką. Powstaje poncz. Biszkopty maczamy kolejno w przygotowanym ponczu i wykładamy nimi dno tortownicy . Na biszkopty układamy przygotowaną wcześniej masę serową i posypujemy orzechami i migdałami. Następnie kładziemy drugą warstwę biszkoptów zamoczonych w ponczu, na nią kolejną warstwę masy serowej. Wierzch posypujemy kakaem i dekorujemy wiśniami. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na ok 6h.