Sposób przygotowania:
Deser migdałowy
Osączyć morele, sok zlać do innego naczynia. 4 połówki moreli wrzucić do miksera i zmiksować z 6 łyżkami soku. Wymieszać z konfiturą i odstawić do lodówki.
Rozpuścić żelatynę.
Migdały zrumienić na suchej patelni, ciągle mieszając. W rondelku zagotować mleko. Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka i rozetrzeć je dokładnie z 3 czubatymi łyżkami cukru i cukrem waniliowym.Dodać gorące mleko, energicznie mieszając. Całość przelać do garnka i podgrzać ciągle mieszając.
Po zdjęciu z ognia dodać żelatynę i odrobinę olejku migdałowego. Przetrzeć masę przez sitko do sporej miski. Dosypać podsmażone migdały, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić z resztą cukru i dodać do masy gdy ta już nieco stężeje. Wstawić o lodówki.
Pozostałe morele cienko pokroić. Połowę pokrojonych owoców i sosu morelowego umieścić w pucharkach i dolać krem migdałowy. Resztę sosu i moreli polać po wierzchu deseru. Schłodzić w lodówce.
Rozpuścić żelatynę.
Migdały zrumienić na suchej patelni, ciągle mieszając. W rondelku zagotować mleko. Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka i rozetrzeć je dokładnie z 3 czubatymi łyżkami cukru i cukrem waniliowym.Dodać gorące mleko, energicznie mieszając. Całość przelać do garnka i podgrzać ciągle mieszając.
Po zdjęciu z ognia dodać żelatynę i odrobinę olejku migdałowego. Przetrzeć masę przez sitko do sporej miski. Dosypać podsmażone migdały, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić z resztą cukru i dodać do masy gdy ta już nieco stężeje. Wstawić o lodówki.
Pozostałe morele cienko pokroić. Połowę pokrojonych owoców i sosu morelowego umieścić w pucharkach i dolać krem migdałowy. Resztę sosu i moreli polać po wierzchu deseru. Schłodzić w lodówce.