czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Deser Mozaika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

To deser smaczny i niedrogi.

Deser Mozaika

Składniki:

Deser Mozaika

 

  • owoce drobne 10-20 dag
  • serek homogenizowany naturalny 2 opakowania
  • żelatyna spożywcza 2 łyżki
  • cukier puder 10 dag
  • śmietana kremówka 36% 250 ml
  • galaretka pomarańczowa 1 szt
  • galaretka żółta 1 szt
  • galaretka zielona 1 szt
  • galaretka czerwona 2 szt
  • sok z cytryny 1/3 szt
  • delicje malinowe 2 paczki

 

Sposób przygotowania:

Deser Mozaika
Jedną galaretkę czerwoną oraz trzy pozostałe przygotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Dowolną foremką wyłożyć delicjami (galaretką „do góry”). Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstawić do napęcznienia na ok.5 minut .Po tym czasie podgrzewać do rozpuszczenia aż się rozpuści całkowicie. Ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a serek połączyć z sokiem z cytryny i dodać do kremówki i połączyć z żelatyną. Drugą galaretką rozpuścić w 1/2 litra wody pozostawić do napęcznienie i rozpuścić. Odstawić. Galaretki kolorowe pokroić w kostki i wyłożyć na delicje i zalać masą śmietanowo-serkową. Poczekać aż zastygnie i zalać czerwoną galaretką, a następnie ozdobić dowolnymi owocami (np. poziomki, maliny) i ewentualnie kleksami bitej śmietany.