Sposób przygotowania:
Ciasto jabłkowo - chałwowe
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek i potem białka ubić dodając oba cukry. Gdy piana jest ubita nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy jajecznej. Delikatnie mieszać rózgą. Gotowe ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni w zależności od piekarnika. Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki, nie muszą być jednakowej grubości.
Masa jabłkowa :
Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić je do szerokiego rondla, wlać wodę i dusić jabłka do miękkości. Gdy będą już dobre zdjąć z ognia naczynie, wsypać do jabłek galaretkę i dobrze wymieszać. Odstawić schłodzenia i do lekkiego stężenia.
Masa chałwowa :
2/3 mleka zagotować w garnku. W pozostałym mleku wymieszać budyń i jeśli lubimy masy słodkie dodać trochę cukru. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę mleka i budyniu z cukrem i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Ugotowany budyń dokładnie zakryć najlepiej folią spożywczą aby folia przylegała do budyniu i wystudzić. Gdy budyń już wystygnie do miski wrzucić masło, dodać wcześniej pokrojoną w kostkę chałwę i utrzeć na masę. Następnie małymi porcjami dodawać budyń do miski z masłem i chałwa i zmiksować na masę.
Lukier :
Cukier i śmietankę dobrze wymieszać na przykład w miseczce. Część białego lukru będzie potrzebna do polania ciasta a potem trzeba będzie dodać do reszty tego lukru barwnik, wymieszać i polać na zastygłym białym lukrze na cieście.
Przełożenie :
Do blaszki w której piekł się biszkopt włożyć papier z pieczenia biszkopta. Na jej dnie położyć pierwszy placek, nasączyć dowolnym płynem ( może być woda z sokiem z cytryny lub słaba herbata ). Wyłożyć na biszkopt tężejącą masę jablkową i wstawić ciasto do lodówki na 15 minut aby masa zastygła. Gdy masa jabłkowa stężeje wyłożyć na nią masę chałwową , wyrównać powierzchnię i przykryć drugim biszkoptem, który też należy nasączyć.
Gotowe ciasto polać białym lukrem, wstawić je na 15 minut do lodówki a potem dekoracyjnie polać lukrem żółtym. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę aby ładnie związało. Przed podanie kroić w kostkę.
Białka oddzielić od żółtek i potem białka ubić dodając oba cukry. Gdy piana jest ubita nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy jajecznej. Delikatnie mieszać rózgą. Gotowe ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni w zależności od piekarnika. Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki, nie muszą być jednakowej grubości.
Masa jabłkowa :
Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić je do szerokiego rondla, wlać wodę i dusić jabłka do miękkości. Gdy będą już dobre zdjąć z ognia naczynie, wsypać do jabłek galaretkę i dobrze wymieszać. Odstawić schłodzenia i do lekkiego stężenia.
Masa chałwowa :
2/3 mleka zagotować w garnku. W pozostałym mleku wymieszać budyń i jeśli lubimy masy słodkie dodać trochę cukru. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę mleka i budyniu z cukrem i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Ugotowany budyń dokładnie zakryć najlepiej folią spożywczą aby folia przylegała do budyniu i wystudzić. Gdy budyń już wystygnie do miski wrzucić masło, dodać wcześniej pokrojoną w kostkę chałwę i utrzeć na masę. Następnie małymi porcjami dodawać budyń do miski z masłem i chałwa i zmiksować na masę.
Lukier :
Cukier i śmietankę dobrze wymieszać na przykład w miseczce. Część białego lukru będzie potrzebna do polania ciasta a potem trzeba będzie dodać do reszty tego lukru barwnik, wymieszać i polać na zastygłym białym lukrze na cieście.
Przełożenie :
Do blaszki w której piekł się biszkopt włożyć papier z pieczenia biszkopta. Na jej dnie położyć pierwszy placek, nasączyć dowolnym płynem ( może być woda z sokiem z cytryny lub słaba herbata ). Wyłożyć na biszkopt tężejącą masę jablkową i wstawić ciasto do lodówki na 15 minut aby masa zastygła. Gdy masa jabłkowa stężeje wyłożyć na nią masę chałwową , wyrównać powierzchnię i przykryć drugim biszkoptem, który też należy nasączyć.
Gotowe ciasto polać białym lukrem, wstawić je na 15 minut do lodówki a potem dekoracyjnie polać lukrem żółtym. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę aby ładnie związało. Przed podanie kroić w kostkę.