gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto trzy smakowe przekładane kokosowo - śmietankową masą. Idealnie pasuje na świąteczny stół i nie tylko.

Ciasto przekładaniec

Składniki:

Ciasto przekładaniec

Ciasto;

  • 6 jajek,
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 kostka masła,
  • 3/4 szklanki maku,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka mąki,

Masa;

  • 2 Śnieżki (+2 szklanki mleka)
  • 1 szklanka wiórek kokosowych,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • gorąca woda( do rozpuszczenia ok 5 łyżek)

Dodatkowo;

  • Czekolada ( na wierzch),

Sposób przygotowania:

Ciasto przekładaniec
Ciasto;

Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Stopniowo dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy.Dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy mak, do drugiej kakao, a do trzeciej łyżkę mąki. Pieczemy oddzielne placki w takich samych blaszkach. 30 minut w 180 stopniach.

Masa;

Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Dodajemy wiórka kokosowe. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tężejącą dodajemy do masy i mieszamy. Przekładamy placki. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego ;)