paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Deser mrożony owocowo-galaretkowy w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Deser stworzony specjalnie z okazji dnia matki dla mojej teściowej. Była pod ogromnym wrażeniem zarówno wyglądu deseru jak i smaku.

Deser mrożony owocowo-galaretkowy w czekoladzie

Składniki:

Deser mrożony owocowo-galaretkowy w czekoladzie

Miska z czekolady

Wypełnienie

  • 300 g truskawek
  • 1 spory banan
  • 1 galaretka agretsowa +300 ml wrzątku
  • 1 galaretka cytrynowa +300 ml wrzątku

Dodatkowo

  • garnek o śr 20 cm
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Deser mrożony owocowo-galaretkowy w czekoladzie
1. Garnek odwracam do góry dnem. Boki jak i dno garnka dobrze owijam folią spożywczą.

2. Mleczną czekoladę powoli rozpuszczam w garnku na gazie. Odstawiam do momentu, aż zacznie gęstnieć. Gdy to nastąpi, powoli wylewam ją na garnek z folią. Delikatnie pokrywam spód jak i boki garnka. Gdy pokryłam całość, garnek wkłądam do zamrażalki na 40 min. 

3. Białą czekoladę również rozpuszczam w garnku na gazie i odstawiam ją do momentu, aż zacznie tężeć wylewam ją delikatnie na garnek z mleczną czekoladą. Tą czynność wykonuje cały czas w zamrażalce ponieważ czekolada od razu zastyga. Całośc wkładam do zamrażalki na 2 godziny.

4. Garnek wyjmuje z zamrażalki. Za pomocą cienkiego noża poważam folię z czekoladą uważając, by czekolada nie popękała. Delikatnie potrząsając garnkiem ściągam miskę czekoladową. Folię spożywczą delikatnie i ostrożnie ściągam z czekolady. 

5. Miskę wkładam z powrotem do zamrażalki.

6. Truskawki myję, osuszam i pozbywam się szypułek. Owoce kroję na plasterki Banana obieram i kroję również na plasterki.

7. Galaretki wsypuje do odzielnych misek. I zalewam je wrzątkiem. Mieszam do momentu, aż galaretki się rozpuszczą.

8. Stężałą galaretkę agrestową kroję w kostkę i wraz z owocami wykładam je do miski z czekolady.

9. Tężejącą galaretkę cytrynową wylewam do miski z czekolady. Wkładam na 2 godziny do zamrażalki.

10. Deser wyciągnęłam 10 min przed podaniem.

Tagi:

czekolada