Sposób przygotowania:
Deser mrożony owocowo-galaretkowy w czekoladzie
1. Garnek odwracam do góry dnem. Boki jak i dno garnka dobrze owijam folią spożywczą.
2. Mleczną czekoladę powoli rozpuszczam w garnku na gazie. Odstawiam do momentu, aż zacznie gęstnieć. Gdy to nastąpi, powoli wylewam ją na garnek z folią. Delikatnie pokrywam spód jak i boki garnka. Gdy pokryłam całość, garnek wkłądam do zamrażalki na 40 min.
3. Białą czekoladę również rozpuszczam w garnku na gazie i odstawiam ją do momentu, aż zacznie tężeć wylewam ją delikatnie na garnek z mleczną czekoladą. Tą czynność wykonuje cały czas w zamrażalce ponieważ czekolada od razu zastyga. Całośc wkładam do zamrażalki na 2 godziny.
4. Garnek wyjmuje z zamrażalki. Za pomocą cienkiego noża poważam folię z czekoladą uważając, by czekolada nie popękała. Delikatnie potrząsając garnkiem ściągam miskę czekoladową. Folię spożywczą delikatnie i ostrożnie ściągam z czekolady.
5. Miskę wkładam z powrotem do zamrażalki.
6. Truskawki myję, osuszam i pozbywam się szypułek. Owoce kroję na plasterki Banana obieram i kroję również na plasterki.
7. Galaretki wsypuje do odzielnych misek. I zalewam je wrzątkiem. Mieszam do momentu, aż galaretki się rozpuszczą.
8. Stężałą galaretkę agrestową kroję w kostkę i wraz z owocami wykładam je do miski z czekolady.
9. Tężejącą galaretkę cytrynową wylewam do miski z czekolady. Wkładam na 2 godziny do zamrażalki.
10. Deser wyciągnęłam 10 min przed podaniem.
2. Mleczną czekoladę powoli rozpuszczam w garnku na gazie. Odstawiam do momentu, aż zacznie gęstnieć. Gdy to nastąpi, powoli wylewam ją na garnek z folią. Delikatnie pokrywam spód jak i boki garnka. Gdy pokryłam całość, garnek wkłądam do zamrażalki na 40 min.
3. Białą czekoladę również rozpuszczam w garnku na gazie i odstawiam ją do momentu, aż zacznie tężeć wylewam ją delikatnie na garnek z mleczną czekoladą. Tą czynność wykonuje cały czas w zamrażalce ponieważ czekolada od razu zastyga. Całośc wkładam do zamrażalki na 2 godziny.
4. Garnek wyjmuje z zamrażalki. Za pomocą cienkiego noża poważam folię z czekoladą uważając, by czekolada nie popękała. Delikatnie potrząsając garnkiem ściągam miskę czekoladową. Folię spożywczą delikatnie i ostrożnie ściągam z czekolady.
5. Miskę wkładam z powrotem do zamrażalki.
6. Truskawki myję, osuszam i pozbywam się szypułek. Owoce kroję na plasterki Banana obieram i kroję również na plasterki.
7. Galaretki wsypuje do odzielnych misek. I zalewam je wrzątkiem. Mieszam do momentu, aż galaretki się rozpuszczą.
8. Stężałą galaretkę agrestową kroję w kostkę i wraz z owocami wykładam je do miski z czekolady.
9. Tężejącą galaretkę cytrynową wylewam do miski z czekolady. Wkładam na 2 godziny do zamrażalki.
10. Deser wyciągnęłam 10 min przed podaniem.