Sposób przygotowania:
Deser na bazie domowego jogurtu
Biszkopty kruszymy. Banana myjemy, obieramy, obcinamy końce i kroimy w kostkę.Na dno salaterki lub miseczki wysypujemy trochę pokruszonych biszkoptów. Na to układamy 2 łyżki pokrojonych bananów i zalewamy 1/4 słoiczka jogurtu. Na jogurt sypiemy kolejną warstwę ciasteczek, następnie banana i znowu jogurt. Tak do wyczerpania składników.Jogurt przygotowuję w jogurtownicy. Na 7 słoiczków wykorzystuję ok 1 l mleka i 7 łyżek żywych kultur bakterii. Kultury można zastąpić naturalnym jogurtem dobrej jakości. Na każdy słoiczek jedna łyżka stołowa jogurtu. Mleko podgrzewam - ma być mocno ciepłe, ale nie gorące. Zestawiam z ognia. Dodaję jogurt - dobrze mieszam. Przelewam do słoiczków. W mojej maszynie jogurt robi się 8 godzin.