agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

deser ryżowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Nauczyłam sie tego w szkole gastronomicznej.Deser ryżowy jest bardzo pyszny i pozostanie on w mojej kuchni na wiele dlugich lat.

deser ryżowy

Składniki:

deser ryżowy

 

  • 10dag ryzu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2łyżki masła,sól
  • 1cukier waniliowy
  • na krem:
  • 1 kubeczek śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 2łyżeczki żelatyny
  • na sos:
  • 1 kubeczek śmietanki 15% 2 żółtka
  • ! łyżka kakao,Rodzynki
  • 1/2szklanki cukru

Sposób przygotowania:

deser ryżowy
Ryż zalać wrzątkiem gotować 3 min.odcedzić,odsączyć,zalać wrzącym mlekiem z masłem oraz cukrem waniliowym i solą.Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.20 min.Żelatynę namoczyć ,rozpuścić.Śmietankę ubić dodając cukier puder ,sok z cytryny i żelatynę.Na sos utrzeć żółtka z cukrem i kakao.Zagotowac śmietankę,wlewać powoli do żółtek mieszając trzepaczką.Naczynie wstawić do dużego garnka z wrzątkiem i ubijać na parze,aż sos zgęstnieje,wymieszac z rodzynkami.Warstwę ryżu ułożyć na dnie tortownicy,na niej ułożyć krem,następną warstwę ryżu,,sos,i,na wierzchu ryż.Tortownicę wstawić do lodówki,zastudzić,wyjąć z formy.
*Na wierzchu mozna posypać startą czekoladą

Tagi:

ryż sosy