Sposób przygotowania:
deser ryżowy
Ryż zalać wrzątkiem gotować 3 min.odcedzić,odsączyć,zalać wrzącym mlekiem z masłem oraz cukrem waniliowym i solą.Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.20 min.Żelatynę namoczyć ,rozpuścić.Śmietankę ubić dodając cukier puder ,sok z cytryny i żelatynę.Na sos utrzeć żółtka z cukrem i kakao.Zagotowac śmietankę,wlewać powoli do żółtek mieszając trzepaczką.Naczynie wstawić do dużego garnka z wrzątkiem i ubijać na parze,aż sos zgęstnieje,wymieszac z rodzynkami.Warstwę ryżu ułożyć na dnie tortownicy,na niej ułożyć krem,następną warstwę ryżu,,sos,i,na wierzchu ryż.Tortownicę wstawić do lodówki,zastudzić,wyjąć z formy.
*Na wierzchu mozna posypać startą czekoladą
*Na wierzchu mozna posypać startą czekoladą