edyta1253

edyta1253

Kucharz
[Przepisów: 14]

Deser ryżowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser najlepiej smakuje na ciepło.

Deser ryżowy

Składniki:

Deser ryżowy

 

  • szklanka suchego ryżu
  • 4 duże banany
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
  • 300 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Deser ryżowy
Na łyżce oliwy lekko przesmażamy opłukany ryż,cały czas mieszając.Po około minucie zalewamy ciepłym mlekiem z cukrem i cukrem waniliowym.Gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie mleko.Zdejmujemy z ognia i dodajemy słodką śmietanę,mieszamy.Naczynie owijamy w koc i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.Banany kroimy w plasterki,podsmażamy na łyżce oleju do momentu aż się zeszklą,mieszamy z ryżem i doprawiamy cynamonem.Ciepły ryż wykładamy na talerzyki,polewamy kwaśną śmietaną wymieszaną z rodzynkami.

Tagi:

ryż