Sposób przygotowania:
Deser śmietankowy
Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę, obrać dokładnie , pokroić w cienkie plasterki. Foremkę wyłożyć folią a na nią plasterki pomarańczy. 1/4 szklanki soku zagotować i rozpuścić w nim zelatynę. Śmietankę ubić z cukrem i wanilią. Do żelatyny dodać kilka łyzek bitej śmietany, wymieszać , po czym połączyć z resztą śmietany,dodać skórkę cytrynową i posiekaną miętę.
Resztę soku polączyć z likierem, nasączyć biszkopty. Na spód formy wyłożyć trochę kremu śmietankowego , rozsmarować. Na to ułożyć ciastka, przykryc warstwą kremu. Czynność powtórzyć ąż do wyczerpania skladników.
Włożyć do lodówki do schłodzenia minimum 3 godz.
Przed podaniem wyjąć , odwrócić dnem do góry udekorować.
Resztę soku polączyć z likierem, nasączyć biszkopty. Na spód formy wyłożyć trochę kremu śmietankowego , rozsmarować. Na to ułożyć ciastka, przykryc warstwą kremu. Czynność powtórzyć ąż do wyczerpania skladników.
Włożyć do lodówki do schłodzenia minimum 3 godz.
Przed podaniem wyjąć , odwrócić dnem do góry udekorować.
Marika_1961
misia53
Jak najbardziej.