misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Deser śmietankowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Do dekoracji użyć listki mięty , skórkę z pomarańczy ewentualnie kumkwat.

Deser śmietankowy

Składniki:

Deser śmietankowy

 

  • 1,5 szklanki kremówki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 1/2 kieliszka likieru pomarańczowego
  • mały cukier waniliowy
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny

Sposób przygotowania:

Deser śmietankowy
Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę, obrać dokładnie , pokroić w cienkie plasterki. Foremkę wyłożyć folią a na nią plasterki pomarańczy. 1/4 szklanki soku zagotować i rozpuścić w nim zelatynę. Śmietankę ubić z cukrem i wanilią. Do żelatyny dodać kilka łyzek bitej śmietany, wymieszać , po czym połączyć z resztą śmietany,dodać skórkę cytrynową i posiekaną miętę.
Resztę soku polączyć z likierem, nasączyć biszkopty. Na spód formy wyłożyć trochę kremu śmietankowego , rozsmarować. Na to ułożyć ciastka, przykryc warstwą kremu. Czynność powtórzyć ąż do wyczerpania skladników.
Włożyć do lodówki do schłodzenia minimum 3 godz.
Przed podaniem wyjąć , odwrócić dnem do góry udekorować.

Tagi:

biszkopt