Sposób przygotowania:
Deser śmietanowy z miętową nutą
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. 1 szklankę śmietany ubić na sztywno. Dodać do niej łyżkę cukru pudru i tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Rozlać do 4 wysokich szklanek, schłodzić w lodówce. Jak masa stężeje, rozłożyć na nią konfiturę (użyłam domowej konfitury malinowo-ananasowej). Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Resztę śmietany ubić na sztywno. Dodać do niej resztę cukru pudru i przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszać, rozłożyć do szklanek. Z czekolady miętowej zrobić wiórki np. za pomocą obieraczki do warzyw. Czekoladowe wiórki rozłożyć na każdej porcji deseru. Deserek podawać dobrze schłodzony.
marietta