Sposób przygotowania:
Deser lodowy z brzoskwiniami
Żółtka przełożyć do miski. Dodać do nich cukier puder. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem. Mleko zagotować. Gorące mleko powoli wlewać do kremu z żółtek i cały czas mieszać. Masę przelać do garnka. Podgrzewać na małym ogniu ok. 8-10 minut,cały czas ubijając rózgą. Nie dopuścić do zagotowania się masy. Masę ostudzić. Foremkę keksówkę (ok. 11 x 25 cm) wyłożyć folią spożywczą. brzoskwinie odsączyć. 2 połówki brzoskwi pokroić w kostkę, ułożyć na dnie foremki. Resztę brzoskwiń zmiksować blenderem. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej ostudzoną masę z żółtek, dokładnie wymieszać. 1/3 masy wyłożyć na brzoskwinie w foremce, wyrównać powierzchnię. Na to wyłożyć 1/3 musu brzoskwiniowego, lekko przemieszać czubkiem noża (zrobić esy-floresy). Wyłożyć połowę pozostałej masy śmietanowej i połowę musu brzoskwiniowego, znowu przemieszać. Na to wyłożyć resztę masy śmietanowej i resztę musu, lekko przemieszać. Foremkę przykryć folią spożywczą i odłożyć na kilka godzin do zamrażalnika. Zamrożony deser wyjąć z foremki, zdjąć folię. Deser kroić w plastry. można go podawać np. z dodatkiem sosu czekoladowego.
marietta