Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Deser tajski z mango

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Połączenie słodkiego ryżu z soczystym mango - to jest to :)

Deser tajski z mango Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser tajski z mango

 

  • 200 g ryżu jaśminowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 300 ml mleka kokosowego,
  • 1 mango,
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Deser tajski z mango
Ryż jaśminowy (można go dostać w większych supermarketach) gotujemy około kwadransa w 3/2 szklankach wody, aż do jej wchłonięcia, cały czas mieszając, żeby ryż nam się nie przypalił. Do innego naczynia wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy z dodatkiem soli i cukru. Gotujemy całość 3 minuty, ciągle mieszając. Po tym czasie dodajemy je do ugotowanego ryżu. Całość dokładnie i szybko mieszamy. Po wymieszaniu okrywamy garnek dokładnie folią spożywczą i wkładamy pod grubszy koc, kołdrę, kurtkę. Zostawiamy go pod przykryciem na pół godziny tak, aby ryż wchłonął całkowicie mleko kokosowe. Ryż wykładamy na talerz i dodajemy plasterki obranego mango.
Deser tajski z mango
Ryż jaśminowy gotujemy około kwadransa w 3/2 szklankach wody, aż do jej wchłonięcia.
Deser tajski z mango
Do innego naczynia wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy z dodatkiem soli i cukru.
Deser tajski z mango
Mleko kokosowe dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy.
Deser tajski z mango
Garnek zostawiamy pod przykryciem około pół godziny.

Tagi:

ryż