smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Deser truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i prosty w wykonaniu deser z bitą śmietaną i truskawkami. Możemy wykorzystać truskawki mrożone.

Deser truskawkowy

Składniki:

Deser truskawkowy

 

  • Warstwa truskawkowa:
  • 400 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cytryna (wyciśnięty sok)
  • 1/2 galaretki truskawkowej

 

  • Warstwa śmietanowa:
  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (lub wg własnego smaku).

 

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowy
1 Warstwa truskawkowa. Truskawki rozgniatamy na papkę , dodajemy cukier,sok z cytryny i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy truskawki z palnika i wsypujemy galaretkę intensywnie mieszając , aż galaretka rozpuści się. Czekamy aż całość się wystudzi. 2 Warstwa śmietankowa. Śmietanę mocno schłodzoną ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i chwilę ubijamy do połączenia się składników. 3 W pucharkach układamy warstwami o ozdabiamy paskami czekolady