Sposób przygotowania:
Deser "We dwoje"
Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować w syropie (na 1 szklankę wody 3 łyżki cukru) z dodatkiem goździków. Galaretkę niebieską rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody. Ugotowane gruszki odsączyć z syropu, drobno pokroić lub zmiksować i połączyć z niebieską galaretką. Do 1/2 szklanki syropu dodać wódkę do smaku i maczać biszkopty. Układać na dnie formy keksówki (13x23). Wyłożyłam folią aluminiową, żeby można było deser wyciągnąć. Kiedy galaretka z gruszkami zacznie tężeć wylać na ułożone biszkopty. Wstawić do lodówki. Śmietankę 30% zagotować i dodać pokruszone czekolady. Mieszać, aż się rozpuszczą i masa będzie jednolita. Odlać 2 łyżki na dekorację. Żelatynę rozpuścić w łyżce wody i dodać do masy czekoladowej. Wsypać sól i pieprz cayenne. Wystudzić, czasami mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Kiedy zacznie tężeć wylać na galaretkę z gruszkami. Ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów. Galaretkę różową rozpuścić w szklance wody. Przestudzoną połączyć z jogurtem. Kiedy zacznie tężeć wylać na biszkopty. Odstawić do stężenia. Odlaną masę czekoladową włożyć do rożka i zrobić paski w poprzek deseru. Za pomocą wykałaczki przeciągnąć wzdłuż linie. Smacznego!
edytaha
Hrabina w kuchni
Ela Dz
Mniam1
Ela dałabyś radę. Szybko się to robi :)
A ja już widzę, że mogłam zrobić to trochę inaczej :)
madziulka89