Sposób przygotowania:
Deser z gruszkowo-śliwkowy
Gruszki przepołów, wydrąż gniazda nasienne, również ogonek i włókna po ogonku. Do garnka wlewamy 1,5l wody, dodajemy 4 łyżki cukru, skórkę i zagotowujemy. Jak woda będzie się gotowała zmniejszamy na mały ogień i dodajemy gruszki. Gotujemy aż będą szkliste. W tym czasie przepołowiamy śliwki a daktyle kroimy w drobną kostkę. Wyjmujemy gruszki i kładziemy po jednej połówce na talerzu deserowym lub ozdobnym głębokim. Studzimy. W rondelku zagotowujemy mleko z łyżką cukru. W zimnym mleku mieszamy budyń. Do gotującego się mleka dodajemy 2 łyżki syropu w którym były gotowane gruszki oraz masło. Teraz dodajemy rozmieszany ( bez grudek ), budyń. gotujemy jeszcze ok 5 min ( jeśli mamy grudki za pomocą blendera rozdrabniamy sos ). W zagłębieniu gruszki dodajemy posiekane daktyle i zakrywamy połówką śliwki. Całość polewamy sosem budyniowym Smacznego