paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Deser z pigwą i kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty deser z owoców pigwy gotowanych z cukrem trzcinowym z gotowaną gęsto kaszą manną krojoną w kostkę.

Deser z pigwą i kaszą manną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser z pigwą i kaszą manną

 

  • pigwa 10 owoców
  • cukier trzcinowy 3/4 szklanki
  • galaretka truskawkowa 1 łyżka
  • skórka z cytryny (otarta)
  • mleko 1,5 szklanki
  • kasza manna 0,5 szklanki
  • cukier waniliowy do smaku

Sposób przygotowania:

Deser z pigwą i kaszą manną
Pokrojoną pigwę gotujemy w niewielkiej ilości wody wraz z cukrem trzcinowym tak aby owoce się rozgotowały i były miękkie. Dodać galaretkę truskawkową i zmiksować na mus. Mleko wlać do rondla dodać cukier waniliowy i skórkę z cytryny zagotować, wsypać kaszę mannę i gotować aż kasza wchłonie mleko. Kasze rozlać na talerz i pozostawić aby wystygła. Później pokroić w kostkę. Do pucharków nakładamy na zmianę mus z pigwy i kostki kaszy manny.
Deser z pigwą i kaszą manną
Pokrojoną pigwę gotujemy w niewielkiej ilości wody wraz z cukrem trzcinowym tak aby owoce się rozgotowały i były miękkie
Deser z pigwą i kaszą manną
Kasze rozlać na talerz i pozostawić aby wystygła. Później pokroić w kostkę.
Deser z pigwą i kaszą manną
Do pucharków włożyć troszkę musu a następnie kostki kaszy manny